Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Νικήστε το ΑΓΧΟΣ - 10 συμβουλές από τον Δρ. Αναστάσιο Β. Σταλίκα


Οδηγίες προς μαθητές εν όψει Πανελληνίων

Από τον Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ Β. ΣΤΑΛΙΚΑ
Ερευνητή Κλινικό – Αθλητικό – Ψυχολόγο
           
Αγαπητοί φίλοι,

Κατ΄αρχήν επιτρέψτε μου να κάνω μία επισήμανση. Ζούμε δυστυχώς σε μια κοινωνία της υπερβολής. Είναι δυνατόν να είναι πρώτη είδηση οι Πανελλήνιες εξετάσεις; Τα ΜΜΕ πρέπει να δίνουν μια πραγματική διάσταση και αυτό θα εξυπηρετήσει τα ίδια τα παιδιά μας. Και τώρα στο θέμα μας.

Και αυτή τη χρονιά η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, το νήμα είναι ορατό, οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες. Προσπάθειες ετών, φορτισμένες συζητήσεις, αναλύσεις, κρίσεις, επικρίσεις και αμφισβητήσεις, όλα αυτά σ΄ ένα γαϊτανάκι … στολισμένο από ξενύχτι, καφέ, στυλό και φωτοτυπίες φτιάχνουν την εικόνα του ήρωα των ημερών. Του μαθητή που αναμένει τη μεγάλη ώρα για να διαπιστώσει έκπληκτος, ίσως και με κάποια αυταρέσκεια, ότι αυτό που κάνει είναι θέμα, μείζον εθνικό, αφού θα τον συντροφεύουν τα τεράστια πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και το πρώτο θέμα των τηλεοπτικών ειδήσεων. Θα ήταν  έτσι ειρωνεία να ζητούσαμε από αυτόν τον μικρό μας ήρωα να πορεύεται εν ηρεμία στο μικρό του Γολγοθά. Αντίθετα, πρέπει να δεχθούμε ως κάτι φυσικό το άγχος και το στρές να κυριαρχούν στην ψυχοσύνθεση και στο καθημερινό του λεξιλόγιο. Και αν ο περίγυρος – γονείς, αδέλφια, δάσκαλοι, εξεταστές - ήθελε να προσφέρει κάτι περισσότερο, δεν θα έπρεπε με τίποτα να αγνοήσει την ψυχική κατάσταση του μαθητή. Οφείλουν, όσοι ενδιαφέρονται, να απαλλαγούν πρώτα οι ίδιοι από την υπερβολή των ημερών και με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν το γεμάτο άγχος άτομο στο οποίο ανατέθηκε μια αποστολή που δυστυχώς μάθαμε να την κρίνουμε μόνο από το αποτέλεσμα.
Έχω επισημάνει σε προηγούμενο θέμα μας, ότι το άγχος είναι καλό ή εν πάσει περιπτώσει λίγο άγχος δεν βλάπτει, σχετικά με την κατάσταση στην οποία συνήθως βρίσκεται ένας υποψήφιος εν όψει των Πανελληνίων. Να τονίσουμε ότι ο μαθητής ο καλός και διαβασμένος έχει το αναμενόμενο άγχος επίδοσης, κι αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όταν σ΄ έναν άλλο μαθητή υπάρχει περισσότερο, σημαίνει ότι η προετοιμασία του είναι πλημμελής. Σε μια άλλη περίπτωση όταν ένας υποψήφιος γνωρίζει τα θέματα των εξετάσεων αλλά διακατέχεται από μη ελεγχόμενο άγχος, τι γίνεται; Αυτός ο υποψήφιος μπλοκάρεται και δεν θα μπορέσει να γράψει σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Είναι αυτό που λέμε, ότι «το άγχος κάνει τον άνθρωπο ανόητο», μπλοκάρει την αυτοσυγκέντρωση και όλες οι γνωστικές λειτουργίες δεν αποδίδουν.
Έχουμε κάνει μετρήσεις σε παιδιά έως 12 χρόνων και βρήκαμε πως δεν έχουν κανένα άγχος. Μόλις μπούν στην προεφηβεία ή και στην εφηβεία αρχίζει το άγχος λόγω κοινωνικού ανταγωνισμού ή και από τους γονείς για να κερδίσουν την πρωτιά. Το άγχος λοιπόν μεταβιβάζεται.

ΔΕΚΑ πρακτικές συμβουλές προς τους υποψηφίους


Ένας χρήσιμος δεκάλογος που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι υποψήφιοι για να αντιμετωπίσουν το άγχος

  • Να σκέπτεστε αισιόδοξα. Οι απαισιόδοξες σκέψεις δεν προσφέρουν τίποτα.
  • Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους. Αυτά που σκέπτεστε και αισθάνεστε μην τα κρατάτε για τον εαυτό σας.
  • Μάθετε να συμβιώνετε  με το άγχος, όταν δεν μπορείτε να εμποδίσετε ένα υπέρμετρο επίπεδο άγχους.
  • Εξασκηθείτε και μάθετε να χαλαρώνετε, εισπνέοντας και εκπνέοντας (κρατώντας την αναπνοή σας για 10 -12 δευτερόλεπτα).
  • Αποφύγετε το διάβασμα  της τελευταίας στιγμής. Είναι προτιμότερο  να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί και που θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε.
  • Η στέρηση ύπνου είναι εγκληματική.΄ Ένα κουρασμένο μυαλό «μπλοκάρει» εύκολα και ξεχνά κι αυτά που ξέρει.
  • Πριν από τις εξετάσεις κάντε μια βόλτα, ένα χλιαρό μπάνιο, κοιμηθείτε νωρίς και θυμηθείτε ότι η ζωή είναι γεμάτη επιτυχίες και αποτυχίες που πρέπει να μάθετε να τις αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία.
  • Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή. Τι σημαίνει αυτό; ‘Ενας οργανισμός χρειάζεται ενέργεια που προσφέρεται με ένα καλό πρωϊνό.
  • Να έχετε αυτοπεποίθηση και να κάνετε πάντοτε θετικές σκέψεις. (Μάθετε να πιστεύετε στον εαυτό σας).
  • Να θέτετε στόχους, κι όταν ο στόχος είναι δικός σας - και όχι των άλλων -, είναι περισσότερο εφικτός.

Τέλος και ιδιαίτερα για τους γονείς συνιστώ να έχετε αυτοσυγκράτηση – η σιωπή είναι χρυσός- ιδιαίτερα σ΄αυτή τη φάση, να είστε διακριτικοί στις εκφράσεις σας, στις υπερβολές σας και στις εκτιμήσεις σας. Να γνωρίζετε το άγχος μεταδίδεται.
Το άγχος στενά συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση, την ελευθερία, αποτελεί ένα αντιφατικό αγαθό με την έννοια πως μόνο αν το κάνουμε βίωμα και επιδιώξουμε να το γνωρίσουμε και όχι να το αποφύγουμε, μπορούμε να πούμε πως έχουμε γνωρίσει τη ζωή σε όλο της το βάθος και τη μεγαλειώδη προοπτική της.
Είναι αυτή η φλόγα της δημιουργικής ελευθερίας που σπρώχνει τους πρωτοπόρους στα βάθη των ωκεανών, στις κορυφές των βουνών, στους παγετώνες των πόλων, στο χάος του διαστήματος, στον πυρήνα της ζωής και της ύλης, που έχοντας κατανικήσει τις ενστικτώδεις επιθετικές ροπές τους, σπρώχνονται ακατανίκητα στην αντιμετώπιση του άγχους και του θανάτου, για να κατακτήσούν το καινούργιο, την αλήθεια της ζωής.


Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δρ. Αναστάσιος Β. Σταλίκας


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
T.K. 60 100
ΤΗΛ:23510 51329
KIN: 6944 221242

e-mail:kepsa@otenet.gr
www.kepsa.gr