Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ο ετήσιος χορός της Ε.Π.Μ. Κατερίνης

Με την παρουσία μελών και φίλων πραγματοποιήθηκε το Σαββατόβραδο 14 Ιανουαρίου 2017 στο κοσμικό κέντρο «πιερίδα παλλάς», ο καθιερωμένος ετήσιος χορός και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.


Προλογίζοντας την εκδήλωση η γενική γραμματέας της Εστίας, Κλειώ Δημάση, επισήμανε: « Από μέρους του διοικητικού συμβουλίου και των συνεργατών, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην αποψινή ετήσια χοροεσπερίδα, που αποτελεί θεσμό στη λειτουργική συνέχεια του συλλόγου μας.

Με αφορμή τούτο το συναπάντημα, θεωρώ ότι εδώ ταιριάζουν τα λόγια του ποιητή, ότι «άξιζε να υπάρχουμε για να συναντηθούμε», λόγια που δικαιώνουν το ρόλο και τη συμμετοχή όλων μας στην κοινή προσπάθεια στο να κρατήσουμε ψηλά το τεράστιο παραγωγικό έργο που επιτελεί στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου η Εστία Πιερίδων Μουσών της Κατερίνης, εδώ και εξήντα τρία συναπτά έτη.

Σας ευχαριστούμε που με τη συμμετοχική σας παρουσία συμβάλλετε στο να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για δημιουργία και προσφορά στις τέχνες και τα γράμματα.

Την απελθούσα χρονιά για μια ακόμα φορά όλες οι εφορείες της Εστίας καταξίωσαν την θεσμική τους αποστολή. 

Η χορωδία με σειρά συναυλιών υψηλού επιπέδου σε λατρευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους, σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά και σε ιδρύματα, δέχθηκε τα ευμενέστερα σχόλια και επαίνους όπου εμφανίστηκε, τόσο στην Πιερία όσο και σε άλλες Ελλαδικές περιοχές.  

Με ανάλογη παρουσία και το χορευτικό τμήμα που δεν αρνήθηκε να προσφέρει στιγμές χαράς και αγαλλίασης σε κοινωνικούς φορείς, σε απόμαχους της ζωής, σε χορευτικές και  φολκλορικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάντα με τη συνεργασία της εφορείας διεθνούς φεστιβάλ.

Οι φωτογράφοι μας που χτενίζουν κάθε γωνιά της χώρας μας για να απεικονίσουν το τέλειο κάδρο, απέσπασαν εξ ίσου επαινετικά σχόλια όπου παρουσίασαν τα έργα τους.

Όπως επίσης δεν είναι λίγες οι στιγμές που όλοι μας λίγο-πολύ απολαύσαμε  τα ακούσματα των αεικίνητων μελών της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής «των παρολύμπιων».  

Εκστασιαστήκαμε από το αξιόλογο θεματολόγιο όπως αυτό το σμιλεύουν και το  αναδεικνύουν οι πινελιές των  δημιουργών των χρωμάτων, αλλά και όσων καταγράφουν οι ανησυχίες του λόγου και της έκφρασης στις ημερίδες συγγραφικού, ιστορικού και συνεδριακού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του συλλόγου μας.

Και βέβαια η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης δεν μπορούσε να ήταν απούσα από τις πρωτοβουλίες του κοινωνικού ιστού. Πρωτοπόρα τόσο με τις επιτυχείς αιμοδοσίες που διοργάνωσε, όσο και με τη συμμετοχή της σε δομές με αναφορά τον συνάνθρωπο των ειδικών αναγκών.

Για όλα αυτά είμαστε περήφανοι. Και με την ίδια και περισσότερη ζέση θα συνεχίσουμε και το 2017, πάντα μαζί με όλους εσάς τα μέλη και φίλους της Εστίας μας.

Απόψε θα απολαύσουμε μουσική και χορευτικές φιγούρες από μέλη των αντίστοιχων εφορειών, μέσα σε ζεστό και εορταστικό κλίμα, όπως ιδανικά διοργανώνει ο πολιτιστικός μας φορέας. Σας ευχαριστώ.»

Τυχερή της χρονιάς αναδείχθηκε η εφορεία χορωδίας.

Οι θαμώνες της χοροεσπερίδας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης απόλαυσαν τους παλαιότερους και νεώτερους μουσικούς του συλλόγου, τους: Αθανάσιο Μπατάλα και Διονύσιο Κουτουζίδη, Σταύρο Αδαμαντίου στο έντεχνο τραγούδι, τους «Αντιμελωδούς» Ηλία Γκογκίδη, Παναγιώτη Αχλατλή, Αναστάσιο Δένη και Δέσποινα Δένη σε Θρακιώτικα ακούσματα, καθώς  τους «Παρολύμπιους» Ευάγγελο Γεωργούλη, Γεώργιο Στοφορίδη, Νικόλαο Σπανό, Νικόλαο Καρά, Βίκυ Μπλάνα, Ευάγγελο Τσιγκαρόπουλο και Ηλία Παπάζογλου σε Μακεδονίτικους ρυθμούς.

Ακόμα την Μαρία Δραγασιά σε Νησιώτικα, τον Νικόλαο Αποστολίδη στη λύρα και ποντιακά ραγούδια, αλλά και την γνωστή καλλιτέχνιδα λαϊκής μουσικής Ηλιάνα Μελιάδου που αποτέλεσε και την έκπληξη της βραδιάς.

Την χοροεσπερίδα τίμησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Χαρίλαος Τζαμακλής, οι Πρόξενοι της Κύπρου Αντώνιος Μανδρίτης και του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, εκπρόσωποι των Βουλευτών, της Αυτοδιοίκησης, των φορέων κ.α.